Θέλεις να κάνεις κομπόστ αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις? Έχεις μπερδευτεί με τις διαφορές μεταξύ θερμής και ψυχρής κομποστοποίησης ? Σκέφτεσαι τη κομποστοποίηση με σκουλήκια ή κάμπιες ?
Θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε με μια σειρά άρθρα για το πως θα φτιάξεις το δικό σου κομπόστ , πως θα φτιάξεις μόνος σου(D.I.Y.) τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι , αρχίζοντας με το σημερινό , που εξηγούμε τις βασικές μεθόδους.
Η επιλογή της μεθόδου κομποστοποίησης εξαρτάται από :
1. Από τις ποσότητες και το είδος των βιαποβλήτων που έχεις.
2. Από τον χώρο που έχεις αλλά και το χρόνο που θέλεις να διαθέσεις.
Έτσι λοιπόν έχουμε :
Θερμή κομποστοποίηση
Τοποθετούμε μια μεγάλη ποσότητα κατάλληλα αναμεμιγμένων οργανικών υλικών στο κάδο που θα κομποστοποιηθούν , ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται παράγουν υψηλές θερμοκρασίες.
Η θερμή κομποστοποίηση δεν είναι δύσκολη και δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό ή κεφάλαιο να επενδύσεις.Με τη θερμή κομποστοποίηση μπορείς να παράξεις κομπόστ σε λιγότερες από 12 εβδομάδες , αν έχει γίνει σωστός αερισμός του σωρού και το μείγμα που θα κομποστοποιηθεί έχει τη σωστή αναλογία άνθρακα C και αζώτου N .
Θα χρειαστεί να αναμίξεις μεγαλύτερες ποσότητες από πλούσια σε άνθρακα , ή ξυλώδη “καφέ” υλικά , με μικρότερες ποσότητες από πλούσια σε Άζωτο “πράσινα ” υλικά. Τι ακριβώς θα βάλεις εξαρτάται από σένα , αλλά η σωστή αναλογία είναι 25- 30 μέρη Άνθρακα προς 1 μέρος Αζώτου.
Θα χρειαστεί επίσης να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ανακατεύεις τον σωρό κάθε λίγες βδομάδες και να ελέγχεις την θερμοκρασία και υγρασία.
Όλα τα οργανικά υλικά έχουν τεμαχιστεί πριν προστεθούν στο σωρό . Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανικοί κλαδοτεμαχιστές ή άλλα μηχανικά μέσα.
Η θερμοκρασία ανεβαίνει έως τους 60 ° C . Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεισφέρουν στο να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αλλά θερμοκρασίες πιο υψηλές από 60 ° C μπορούν να σκοτώσουν χρήσιμους μικροοργανισμούς. Στη περίπτωση αυτή ή ανακατεύουμε τον σωρό ή προσθέτουμε μεγάλα καφέ υλικά για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία.
Ψυχρή κομποστοποίηση
Στους περισσότερους κάδους οικιακής κομποστοποίησης δεν παρατηρούμε καμία θέρμανση , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξελίσσεται η διαδικασία της βιοσταθεροποίησης της βιομάζας . Αυτό συμβαίνει επειδή η προσθήκη της βιομάζας πραγματοποιείται σταδιακά (συνεχής τροφοδοσία) και η ποσότητα της βιομάζας δεν είναι ποτέ αρκετή για να δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίες.
Η Ψυχρή κομποστοποίηση είναι ιδανική για εκείνους που δεν παράγουν μεγάλα ποσά οργανικών αποβλήτων ανά πάσα στιγμή , ή εκείνους που απλά δεν έχουν το χρόνο, την ενέργεια ή το ενδιαφέρον για περισσότερο συμμετοχικές μεθόδους . Αλλά να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε για να χρησιμοποιήσετε το τελικό αποτέλεσμα μέχρι και 12 μήνες .
Επειδή στη ψυχρή κομποστοποίηση δεν αναδεύεται ο σωρός , για να πάρει οξυγόνο και να αποφευχθεί η αναερόβια αποσύνθεση ( και την γλίτσα και τη μυρωδιά που πηγαίνει με αυτό) μπορεί να είναι και λίγο δύσκολη . Μία από τις καλύτερες μεθόδους είναι απλά να προσθέσεις άφθονο χαρτί : εφημερίδα, χαρτόνι και άλλα υλικά πλούσια σε άνθρακα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας ή τα άλλα απόβλητα .
Με την ψυχρή κομποστοποίηση , δεν απαιτείται χρόνος για τον έλεγχο της σωστής μίξης των υλικών και της υγρασίας. Αν ο σκοπός σας είναι η ανακύκλωση και η μείωση των απορριμμάτων στην πηγή , η ψυχρή διαδικασία συμβάλλει στην ανακύκλωση των οργανικών υλικών και απαιτεί ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης εκ μέρους των νοικοκυριών .
Η ψυχρή κομποστοποίηση απαιτεί πολύ λιγότερη εργασία , αλλά είναι πολύ πιο αργή από ότι η θερμή κομποστοποίηση . Οι κάδοι κομποστοποίησης , ή οι σωροί , απλά γεμίζουν όταν τα υλικά είναι διαθέσιμα. Το κομπόστ μπορούμε να το συλλέγουμε σταδιακά όταν είναι έτοιμο με σκάψιμο στο κάτω μέρος του σωρού .
Εναλλακτικά , μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σωρό ή να γεμίσετε ένα κάδο με οργανικά υλικά στη διάρκεια μιας σεζόν , και στη συνέχεια να το αφήσετε να καθίσει , ενώ θα αρχίσετε να γεμίζετε το επόμενο . Από την εμπειρία μου μπορεί να πάρει μέχρι και ένα χρόνο , με τη μέθοδο αυτή για να παραχθεί καλό και που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομπόστ .
Vermicomposting
Η κομποστοποίηση με σκουλήκια, ή vermicomposting, είναι μια πολυδιαφημισμένη λύση για εσωτερική κομποστοποίηση, ή για όσους διαθέτουν λίγο χώρο. Στο εμπόριο υπάρχουν κομποστοποιητές με σκουλήκια σε καταστήματα με είδη κήπου, ή στο internet, ή μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα απλό σύστημα χρησιμοποιώντας μερικά πλαστικά δοχεία, και κάποια εφημερίδα.
Πρόκειται για μια ταχύτερη διαδικασία κομποστοποίησης από τη ψυχρή κομποστοποίηση, και χρειάζεται πολύ λιγότερο χώρο από ότι η θερμή κομποστοποίηση.
Leave A Comment